
Ruoka on valtavan monialainen ilmiö ja kemian opetukselle aihe tarjoaa mahtavan määrän herkullisia näkökulmia ruoka-aineiden koostumuksista molekyyligastronomiaan. Open ruokaoppaassa näkökulmana on vastuullinen ruoka. Siksi tässä oppaan kemian oppiaineen tekstissä aihetta käsitellään erityisesti aineiden kierron ja joidenkin kemianteollisuuden sovellusten näkökulmasta. Ruuantuotannon ympäristöongelmia ja -ratkaisuja, eläinten oikeuksia, ihmisoikeuksia, sekä kulttuurisia ja taloudellisia kysymyksiä pohditaan muiden oppiaineiden teksteissä. Löydät sivustolta vaikka mitä uutta ja kiinnostavaa, sekä monia yhtymäkohtia eri oppiaineiden sisältöihin! Materiaali toimii siis hyvänä lähtökohtana myös monialaisen oppimisen suunnitteluun.
Voit siirtyä suoraan sinua kiinnostavaan aiheeseen klikkaamalla sisällysluettelosta haluamaasi otsikkoa. Voit käyttää sivustoa taustamateriaalina itsellesi, tai ohjata oppilaat tai opiskelijasi sopivan kohdan pariin. Sivun kuvia voit käyttää opetustarkoitukseen, kun mainitset kuvissa näkyvät lähteet käytön yhteydessä.
Inspiroivia hetkiä vastuullisen ruuan parissa!
Ruuantuotannon kautta ihminen muuttaa aineiden kiertoa

Ruokajärjestelmä on termi, jolla kuvataan ruuan tuotannon, kuljetuksen, varastoinnin, jalostuksen, kaupan, valmistamisen, kulutuksen ja jätehuollon muodostamaa kokonaisuutta. Ruokajärjestelmän osaksi voidaan laskea myös ruuantuotannon linkit luonnon ekosysteemeihin.
Ruuan tuotannon kannalta keskeisimmät ruokajärjestelmässä kiertävän aineet ovat hiili ja typpi, joka on kasvien kasvun kannalta yksi oleellisimmista ravinteista. Siksi seuraavassa katsotaan ruokajärjestelmää ja erityisesti maataloustuotantoa hiilen ja typen, sekä yleisemmin ravinteiden kierron näkökulmasta. Viime vuosina suljettujen kiertojen merkityksestä ruuantuotannossa on alettu puhua entistä enemmän. Siksi tekstin lopussa tutustutaan muutamaa erilaista suljetun kierron viljelyjärjestelmää.
Kemian osaamista tarvitaan ruokajärjestelmässä

Ruokajärjestelmä on termi, jolla kuvataan ruuan tuotannon, kuljetuksen, varastoinnin, jalostuksen, kaupan, valmistamisen, kulutuksen ja jätehuollon muodostamaa kokonaisuutta. Ruokajärjestelmän osaksi voidaan laskea myös ruuantuotannon linkit luonnon ekosysteemeihin. Kemian osaamista hyödynnetään kaikissa ruokajärjestelmän osissa jatkuvasti. Seuraavassa käsitellään joitakin kestävään ruokajärjestelmään liittyviä kemian sovelluksia.
Vinkkilista kemian opettajalle

Ruoka on valtavan monialainen ilmiö. Tähän vinkkilistaan on koottu yleisiä vinkkejä vastuullisen ruuan teemojen käsittelyyn kemian opetuksessa.
- Käykää rohkeasti arvokeskusteluja. Ruoka on nykyään tärkeä osa identiteettiämme ja vastuulliseen ruokaan liittyvät keskustelut saattavat helposti muuttua tulen polttaviksi. Se ei haittaa, vaikka keskustelujen moderointi voikin tuntua opettajasta haastavalta. Etsikää tietoa yhdessä ja pohtikaa asioita monelta kantilta. Säilyttäkää maltti ja pyrkikää dialogiin.
- Tehkää yhteistyötä. Opas tarjoaa mainioita kosketuspintoja eri oppiaineiden yhteisopetukseen. Vilkuile läpi myös muiden oppiaineiden tekstejä ja tehtäviä ja vinkkaa oppaasta kivalle kollegalle. Miettikää, mitä asioita voisitte opettaa yhdessä!
- Kriittinen asenne kannattaa. Vastuullisen ruuan teemoista on olemassa valtavasti tietoa ja iso liuta myös virheellisiä käsityksiä. Omiin käsityksiin kannattaa suhtautua kriittisesti ja ohjata myös oppilaat tällaiseen toimintatapaan. Hyvä aloituspiste omien käsitysten tarkistamiseen on vaikkapa oppaasta löytyvä ruokamyyttien lista.
- Opetelkaa medialukutaitoa. Ruuasta puhutaan mediassa paljon, monenlaisista näkökulmista. Ruokaa myös mainostetaan paljon ja siksi on tärkeää, että osaamme tulkita mainosten viestejä ja niiden alle piiloon jääviä ruokafaktoja. Vastamainosten tarkastelu ja tekeminen on yksi erinomainen metodi aiheen harjoitteluun.
- Miettikää koulupuutarhatoiminnan mahdollisuutta. Koulujen pienimuotoisenkin puutarhatoiminnan avulla voidaan konkretisoida vaativiakin kestävään ruuantuotantoon liittyviä prosesseja ja tehdä niitä ymmärrettäväksi. Vaikka puutarha on erinomaisen hyvä ja toimiva oppimisympäristö, vaatii se oman panostuksensa. Ekstrapanostus voi kuitenkin olla sen arvoista! Lisätietoa aiheesta löydät http://puutarhakasvatus.fi/ -sivustolta.
Inspiroivia hetkiä vastuullisen ruuan parissa!
Tehtäviä
1. Kiertotalous, ruoka ja kemia
Tutustu Sitran kuvaan kiertotalouden mukaisesta kestävästä ruokajärjestelmästä. Millaista kemian osaamista kestävän ruokajärjestelmän eri osissa tarvitaan? Kuvan löydät täältä:
https://media.sitra.fi/2017/12/15081641/sitrakiertotalouskestavaruokajarjestelma.pdf
2. Erilaisia kasvinsuojeluaineita
a) Kasvinsuojeluaineisiin kuuluvat (1) herbisidit, (2) insektisidit, (3) fungisidit, (4) molluskisidit sekä (5) kasvunsääteet. Selvitä, mitä sanoilla tarkoitetaan.
b) Oheisen linkin takaa löydät taulukon, johon on koottu perustiedot suuresta määrästä erilaisia kasvinsuojeluaineita. Tutki listaa ja mieti, minkälaisia yleisiä havaintoja voit sen pohjalta tehdä. Minkälaisia vaikutuksia kasvinsuojeluaineilla on on kasveihin? Mitä tehoaineita niissä käytetään Katso linkki » Herbisidien luokittelu
3. Mitä lannoitteet ovat?
Kaikilla on joku käsitys lannoitteista, mutta mitä ne oikeasti ovat? Selvitä ainakin kolme yleistä lannoitetta ja vastaa seuraaviin kysymyksiin:
a) Mitä varten kyseistä lannoitetta käytetään? Mihin se auttaa?
b) Mikä on lannoitteen kemiallinen koostumus?
4. Minulle tärkeän tuotteen elinkaari
Vihreän kemian ja elinkaarianalyysien tarve on kasvussa, koska maankuoren resurssit ehtyvät. Elinympäristöjen kemikalisoituminen lisää myös elinkaarianalyysien tarvetta. Kestävä kehitys kemian opetuksessa -oppaasta (s. 18-19) löydät ohjeet tuotteiden elinkaaria kuvaavaan projektiin. Jos aiheena on ruoka, kannattaa tietenkin ohjeistaa oppilaat valitsemaan ruokatuotteita. https://www.sll.fi/app/uploads/2018/08/Kestava-kehitys-kemian-opetuksessa-opas-1.pdf
5. Ruuan säilöntä
Ruuan säilömisen avulla voidaan vähentää ruokahävikkiä. Säilömiseen käytetään mm. sokeria, suolaa, etikkaa, säilöntäaineita, pakastamista ja kuumennusta. Mihin tarkoitukseen sopii mikäkin keino? Miksi? Mitkä ovat menetelmien hyödyt ja haitat? Tee taulukko, johon keräät kaikki kysytyt tiedot.
6. Vastamainostyöpaja
Ruokaa mainostetaan paljon ja siksi on tärkeää, että osaamme tulkita mainosten viestejä ja niiden alle piiloon jääviä ruokafaktoja. Vastamainosten tarkastelu ja tekeminen on yksi erinomainen metodi aiheen harjoitteluun. Valmiit materiaalit ja askelmerkit ruoka-aiheisen vastamainostyöpajan vetämiseen löydät täältä: https://peda.net/yhdistykset/bmol-ry/oppimateriaalit/il/global-luonnos
7. Perusta koulupuutarhaKoulujen pienimuotoisenkin puutarhatoiminnan avulla voidaan konkretisoida vaativiakin kestävään ruuantuotantoon liittyviä prosesseja ja tehdä niitä ymmärrettäväksi. Viherlannosta kylväessä, kompostia kääntäessä, typpinystyröitä tarkastellessa ja valmistaessa itse kasvatettua satoa ateriaksi mm. luonnon monimuotoisuuden hyödyt, pölyttäjähyönteisten tarpeellisuus, biologisen typensidonnan mekanismit ja hajottajaeliöiden merkitys luonnon kiertokulussa nousevat keskusteluun luontevasti. Vaikka puutarha on erinomaisen hyvä ja toimiva oppimisympäristö, vaatii se oman panostuksensa. Ekstrapanostus voi kuitenkin olla sen arvoista! Erilaisia koulupuutarhamalleja ja konkreettisia ohjeita puutarhan perustamiseen löydät https://puutarhakasvatus.fi/ -sivustolta. Vinkkejä ympäristökysymysten opiskeluun puutarhassa löydät https://puutarhakasvatus.fi/ymppi/ -sivustolta.