
Ruoka on valtavan monialainen ilmiö. Tässä Open ruokaoppaan äidinkielen ja kirjallisuuden oppiaineen tekstissä aihetta on käsitelty lähinnä ruokaan liittyvän medialukutaidon kehittämisen ja vaikuttamistaitojen opettelun näkökulmasta, sekä pohtien, miten vastuullisen ruuan teemasta puhutaan kirjallisuudessa. Ruuantuotannon ympäristöongelmia ja -ratkaisuja, eläinten oikeuksia, ihmisoikeuksia sekä kulttuurisia ja taloudellisia kysymyksiä pohditaan muiden oppiaineiden teksteissä. Löydät sivustolta vaikka mitä uutta ja kiinnostavaa sekä monia yhtymäkohtia eri oppiaineiden sisältöihin! Materiaali toimii siis hyvänä lähtökohtana myös monialaisen oppimisen suunnitteluun.
Voit siirtyä suoraan sinua kiinnostavaan aiheeseen klikkaamalla sisällysluettelosta haluamaasi otsikkoa. Voit käyttää sivustoa taustamateriaalina itsellesi tai ohjata oppilaat tai opiskelijasi sopivan kohdan pariin. Sivun kuvia voit käyttää opetustarkoitukseen, kun mainitset kuvissa näkyvät lähteet käytön yhteydessä.
Inspiroivia hetkiä vastuullisen ruuan parissa!
Ruoka mediassa

Ruoka-aiheet ovat esillä mediassa jatkuvasti niin uutisten ja muiden artikkeleiden muodossa, mielipideosastoilla kuin mainoksissakin. Aihe herättää ihmisissä paljon tunteita, ja monesti henkilökohtaiset mielipiteet, tunteet ja tutkittu tieto sotkeutuvat aiheeseen liittyvissä keskusteluissa suloiseksi sekametelisopaksi. Tässä tekstin osiossa käymme läpi syitä tälle ja hahmotamme sitä, mihin asioihin ruokakeskustelun seuraamisessa kannattaa kiinnittää huomiota.
Vastuullinen ruoka kirjallisuudessa

Ruoka-aihetta käsitellään kirjallisuudessa lukemattomista näkökulmista ja pohdintaa voi jatkaa opetuksessa. Mistä silloin puhutaan kun puhutaan ruuasta ja syömisestä?
Millaisia ruokakuvauksia kirjallisuudesta löytyy, ja mitä ne kertovat omasta ajastaan? Millaisia ruokia on syöty, ja miten niitä on kuvattu? Miten ruokailutilannetta kuvataan, miten ruoka tarjoillaan, millaisia arvoasetelmia tilanteesta välittyy? Kuka syö, kuka tarjoilee ja kenelle? Millaisia ruokakuvauksia kirjallisuudesta löytyy: arkisia, makaabereita, ylistäviä, ilahduttavia, kummallisia? Miten ruokaa käsitellään eri tyylilajien kirjoissa, vaikkapa dekkareissa?
Ruokaan liittyviä vaikuttamistaitoja kannattaa harjoitella

Meillä on usein paljon mielikuvia ruuasta ja ruokajärjestelmän osista, mutta vain harvoilla on selkeä kokonaiskäsitys, ajantasaista tietoa ja mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten järjestelmä toimii ja millaista ruokaa se tuottaa, jalostaa ja jakelee. Jokaisella ihmisellä on kuitenkin jo nyt kontakti ruokajärjestelmään vähintään kuluttajan roolissa.
Tilannetta, jossa ihminen on kiinnostunut kuluttamastaan ruuasta ja sen tuotannosta ja pyrkii omalta osaltaan myös vaikuttamaan kestävän ruokajärjestelmän puolesta, kutsutaan ruokakansalaisuudeksi. Ruokakansalaisuus on siis sitoutumista sellaisiin ruokaan liittyviin toimintatapoihin, jotka tukevat demokraattista ja ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää ruokajärjestelmää.
Vinkkilista äidinkielen ja kirjallisuuden opettajalle

Ruoka on valtavan monialainen ilmiö. Tässä Open ruokaoppaan äidinkielen ja kirjallisuuden oppiaineen tekstissä sitä on käsitelty lähinnä medialukutaidon ja vaikuttamistaitojen näkökulmasta sekä pohtien, miten vastuullisen ruuan teemasta puhutaan kirjallisuudessa. Ruuan ympäristövaikutuksia, eläin- ja ihmisoikeusvaikutuksia sekä kulttuurisia ja taloudellisia kysymyksiä pohditaan muiden oppiaineiden teksteissä. Tähän vinkkilistaan on koottu yleisiä vinkkejä vastuullisen ruuan teemojen käsittelyyn äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksessa.
- Opetelkaa medialukutaitoa. Ruuasta puhutaan mediassa paljon, monenlaisista näkökulmista. Ruoka-aiheisten uutisten lukeminen vaatii melkoisen hyvää medialukutaitoa. Ruokaa myös mainostetaan paljon, ja siksi on tärkeää, että osaamme tulkita myös mainosten viestejä ja niiden alle piiloon jääviä ruokafaktoja.
- Käsitelkää aihetta eri tekstilajien kautta. Sisällöllisesti ruoka ei liity äidinkielen ja kirjallisuuden opetukseen paljoakaan, mutta se tarjoaa roppakaupalla kiinnostavaa materiaalia eri näkökulmista tutkittavaksi. Millä tavoin ruuasta puhutaan uutisissa ja muissa lehtiartikkeleissa, resepteissä, tilastoissa, tietokirjoissa, mielipidekirjoituksissa, kolumneissa, videoilla, romaaneissa, novelleissa ja runoissa?
- Käykää rohkeasti arvokeskusteluja. Ruoka on nykyään tärkeä osa identiteettiämme, ja vastuulliseen ruokaan liittyvät keskustelut saattavat helposti muuttua tulenpalaviksi. Se ei haittaa, vaikka keskustelujen moderointi voikin tuntua opettajasta haastavalta. Etsikää tietoa yhdessä ja pohtikaa asioita monelta kantilta. Säilyttäkää maltti ja pyrkikää dialogiin.
- Vaikuttakaa käytännössä. Ruoka-aihe tarjoaa lukuisia käytännön vaikuttamismahdollisuuksia, joita tälläkin sivulla on esitelty runsaasti. Tarttukaa tilaisuuteen ja harjoitelkaa vaikuttamistaitoja myös ruoka-aiheen parissa.
- Tehkää yhteistyötä. Opas tarjoaa mainioita kosketuspintoja biologian ja monien muiden oppiaineiden yhteisopetukseen. Vilkuile läpi myös muiden oppiaineiden tekstejä ja tehtäviä ja vinkkaa oppaasta kivalle kollegalle. Miettikää, mitä asioita voisitte opettaa yhdessä!
- Kriittinen asenne kannattaa. Vastuullisen ruuan teemoista on olemassa valtavasti tietoa ja iso liuta myös virheellisiä käsityksiä. Omiinkin käsityksiin on siksi syytä suhtautua kriittisesti ja ohjata myös oppilaat tällaiseen toimintatapaan. Hyvä aloituspiste omien käsitysten tarkistamiseen on vaikkapa tältä sivulta löytyvä ruokamyyttien lista.
Tehtäviä
Tehtäviä ruoka ja media -aiheesta
Miten ruokaa myydään?
Miettikää, millaisilla sanoilla ja mainoslauseilla ruokaa myydään eri kohderyhmille. Keksikää mainoslauseita vastuullisen ruuan markkinointiin, esim. miehille suunnatun kasvisruuan mainontaan. Miltä kuulostaisi vaikkapa Äijäsalaatti tai Korston kurkku?
Ryhdy ruokajournalistiksi
Ole oman elämäsi ruokajournalisti: kirjoita ruokajuttu valitsemaasi lehteen tai blogiin. Ota mallia aikaisemmin julkaistuista kirjoituksista. Miten käsittelet kirjoituksessasi vastuullisen ruuan teemaa?
Uutisia ruuasta
Etsikää ruoka-aiheisia uutisia ja muita artikkeleita lehdistä ja netistä mahdollisimman paljon. Alkakaa sen jälkeen jaotella niitä itse keksimiinne kategorioihin. Minkälaisista näkökulmista ruoka-aiheista kirjoitetaan? Onko joku näkökulma selvästi korostunut? Miten vastuullisen ruuan teemat näkyvät jutuissa?
Kauramaito-mediassa
Ohessa on linkit kahteen Ylen artikkeliin ja yhteen blogipostaukseen, joissa kaikissa pohditaan kauramaidon ja lehmänmaidon ilmastovaikutusta. Vertailkaa juttuja ainakin seuraavien kysymysten avulla:
a) Mikä on kunkin jutun pääviesti?
b) Mitä yhtäläisyyksiä jutuissa on?
c) Mitä eroavaisuuksia juttujen viestissä on?
d) Minkälaiseen käsitykseen aihekokonaisuudesta päädytte luettuanne kaikki kolme juttua?
e) Pohtikaa uutisjuttujen luotettavuutta näiden juttujen perusteella.
- Onko maitolitran ja kaurajuoman hiilijalanjälki sittenkin yhtä iso? (Ruokamysteerit-blogi, 8.12.2018) http://ruokamysteerit.fi/2018/12/08/onko-maitolitran-ja-kaurajuoman-hiilijalanjalki-sittenkin-yhta-iso/
- Kauravälipalan hiilijalanjälki voi olla yhtä suuri kuin lehmänmaidon (Yle 13.12.2019) https://yle.fi/uutiset/3-10541812
- Mitä kauramaidon hiilijalanjäljestä oikeasti tiedetään? Tässä 4 kuumaa kysymystä aiheesta ja asiantuntijoiden vastaukset (Yle 27.2.2019) https://yle.fi/uutiset/3-10662961
Epäonnistuneita uutisia
Etsikää esimerkkejä huonoista vastuullista ruokaa käsittelevistä uutisista ja perustelkaa, miksi tekstit eivät ole vakuuttavia. Etsikää samasta aiheesta myös vakuuttavampi teksti. Perustelkaa valintanne.
Mitä mainokset kertovat?
Mainoksilla yritetään vaikuttaa meihin monin tavoin. Etsikää ruoka-aiheisia mainoksia ja pohtikaa seuraavia kysymyksiä: Pidätkö mainoksesta? Mitä mainos pyrkii meille sanomaan (suoraan tai ns. rivien välistä)? Minkälaisia keinoja mainoksessa käytetään viestin välittämiseen? Miten mainos liittyy keskusteluun vastuullisesta ruuasta?
Tutustutaan vastamainontaan
Tutustukaa oheiseen vastamainosgalleriaan, eli erilaisiin ruoka-aiheisiin vastamainoksiin. Katselkaa vastamainoksia ensin kaikessa rauhassa. Valitkaa sitten yhteiseen tarkasteluun esim. 3 vastamainosta ja pohtikaa niitä niiden avulla seuraavia kysymyksiä:- Mitä tuotetta tai brändiä vastamainoksessa on muunneltu?
– Mitä valittu vastamainos pyrkii meille viestimään (suoraan tai ns. rivien välistä)?
– Minkälaisia keinoja valitussa vastamainoksessa käytetään viestin välittämiseen?
– Miten valittu vastamainos liittyy keskusteluun vastuullisesta ruuasta?
– Pidätkö valitusta vastamainoksesta? Miksi, miksi et?
Lopuksi voitte keskustellen valita mielestänne parhaan vastamainoksen.
Vastamainostyöpaja
Ruokaa mainostetaan paljon ja siksi on tärkeää, että osaamme tulkita mainosten viestejä ja niiden alle piiloon jääviä ruokafaktoja. Vastamainosten tarkastelu ja tekeminen on yksi erinomainen metodi aiheen harjoitteluun. Valmiit materiaalit ja askelmerkit ruoka-aiheisen vastamainostyöpajan vetämiseen löydät täältä (kohta 6): https://openruokaopas.fi/ruoka-mediassa-opekoulutuksen-antia/
Tehtäviä ruoka ja kirjallisuus -aiheesta
Minä ja vastuullinen ruoka -kirjoitustehtävä
Jokainen kirjoittaa oman pohtivan tekstin aiheesta “vastuullinen ruoka”. Näkökulmana voi olla esimerkiksi omat ruokavalinnat, miksi sama ruoka ei käy kaikille, voiko terveellinen ruoka olla myös herkullista, onko ruoka pelkkää polttoainetta, miksi ruokavalinta ei ole vain oma asia jne.
Kirjallisuuspiiri ruuasta
Järjestäkää ruoka-aiheinen kirjallisuuspiiri. Luokka jaetaan ryhmiin, jotka lukevat eri kirjoja. Kun kirjat on luettu, ryhmät jaetaan uudelleen niin, että kussakin ryhmässä on oppilaita, jotka ovat lukeneet eri kirjat. Oppilaat esittelevät teoksensa tai osia siitä niille, jotka eivät ole lukeneet tätä teosta. Ryhmät vertailevat teoksia ja esittelevät kolme havaintoaan muulle luokalle. Kirjat voi valita esimerkiksi ylempänä tekstissä olevasta listasta.
Kutsu kirjailija kouluun
Tiesithän, että voit kutsua kirjailijan kouluun kertomaan työstään ja kirjoistaan? Ruokateemaan sopivat tietenkin ruokakirjailijat ja muuten vastuullisen ruuan teemoja kirjoituksissaan käsitelleet kirjoittajat (toimittajat, tietokirjailijat, kaunokirjailijat). Sopivan kirjailijan voit koittaa löytää esimerkiksi täältä: http://www.lukukeskus.fi/kirjailijavierailut-info/ ja https://www.suomentietokirjailijat.fi/.
Ruoka erilaisissa teksteissä
Valitkaa ruoka-aiheisia tekstejä erilaisista tekstilajeista, mm. uutinen, romaani, resepti, mielipidekirjoitus, kolumni, mainos jne.). Pohtikaa valituista teksteistä seuraavia asioita.
- Mitä tekstilajia kyseinen teksti edustaa?
- Mitkä ovat tekstilajin tyypilliset piirteet? Miten ne näkyvät kyseisessä tekstissä?
- Mikä on tekstin tarkoitus, ja millä keinoin tarkoitukseen pyritään?
- Kuka tekstin on kirjoittanut, ja millainen yleisö kirjoittajalla on ollut mielessään?
- Missä teksti on julkaistu?
- Tuodaanko tekstin yhteydessä esille kaupallisia tuotteita, ja jos tuodaan, miten?
- Tuodaanko ruuan vastuullisuuskysymykset tekstissä esiin ja miten?
Lehtiruno vastuullisesta ruuasta
Laatikaa ruoka-aiheinen lehtiruno leikkaamalla lehdestä sanoja ja yhdistelemällä niitä uudelleen. Laatikaa ruoka-aiheisia runoja eri tyylilajeissa: haiku, moderni, perinteinen, kuvaruno, proosaruno…Miten saatte vastuullisuusteeman esiin runoissa?
Hakukonerunoja ruuasta
Laatikaa ruoka-aiheisia hakukonerunoja. Hakusanana voi käyttää esimerkiksi “miksi ruoka” “ruoka on” “ruoka ei”. Lisäksi voi kokeilla hakuja erilaisilla ruoka-aineilla ja lisätä perään vaikka jonkun verbin (“suklaa on”).
Tehtäviä ruoka ja vaikuttaminen -aiheesta
Vaikuta kouluruokaan -projekti
Projektin tarkoituksena on lisätä kasvisruuan määrää ja saatavuutta kouluruokailussa. Tarkka tavoite kannattaa määritellä koulun tämän hetkisen tilanteen mukaan askelta kunnianhimoisemmaksi. Tavoitteeseen pyritään selvittämällä, minkälaista kasvisruokaa oppilaat haluaisivat koulussa syödä, ja vakuuttamalla päättävät henkilöt asiasta avoimen keskustelun avulla. Jos tämä ei riitä, ryhdytään tekemään poliittista vaikuttamista. Valmiit askelmerkit ja materiaalit projektin toteuttamiseen löydät täältä: https://openilmasto-opas.fi/enemman-kasvisruokaa/
Vastamainostyöpaja
Ruokaa mainostetaan paljon, ja siksi on tärkeää, että osaamme tulkita mainosten viestejä ja niiden alle piiloon jääviä ruokafaktoja. Vastamainosten tarkastelu ja tekeminen on yksi erinomainen metodi aiheen harjoitteluun. Valmiit materiaalit ja askelmerkit ruoka-aiheisen vastamainostyöpajan vetämiseen löydät täältä: https://peda.net/yhdistykset/bmol-ry/oppimateriaalit/il/global-luonnos
Kirjoita mielipidekirjoitus tai pidä vaikuttava puhe
Miten kuluttaja voi vaikuttaa vastuullisen ruuan lisääntymiseen? Rajatkaa aiheeseen jokin tietty näkökulma ja laatikaa aiheesta mielipidekirjoitus tai pitäkää vaikuttava puhe.
Taustamateriaalina voi käyttää vaikkapa SEY:n Naudan elämä -materiaalia: https://www.sey.fi/images/pdf/sey_ev14_ylak_netti.pdf
tai
Pro Luomun Mitä luomu on? -materiaaleja:
https://proluomu.fi/mita-on-luomu/
Ruokaväittely
Järjestäkää luokassa ruoka-aiheinen väittely. Keksikää ryhmissä väittelyyn sopivia aiheita (esim. lihansyönti vs. kasvissyönti; vs. flexaus vs. veganismi; lähiruoka vs. kauempana tuotettu; luomu vs. ei-luomu; peruna vs. riisi tms.). Keksikää perusteluja puolesta ja vastaan. Ryhmästä yksi osallistuu väittelyyn koko porukan laatimat argumentit apunaan. Harjoituksen voi järjestää myös ryhmäväittelynä.
Vaikuttamiskeinot ruoka-aiheisissa teksteissä
Tutustukaa esimerkiksi seuraaviin vastuullista ruokaa tavalla tai toisella käsitteleviin vaikuttaviin teksteihin ja analysoikaa niiden vaikuttamiskeinoja. Onko kirjoittaja käyttänyt tekstissään ironiaa ja jos on, miten se käy ilmi?
Esimerkkitekstejä:
- Näkökulma: GM-vapautta myydään tunteella 400 gramman erissä! (Yle) https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/02/24/nakokulma-gm-vapautta-myydaan-tunteella-400-gramman-erissa
- Kolumni: Söisitkö sirkkoja nakissa? (Kymen Sanomat)
https://kymensanomat.fi/mielipide/kolumnit/5a8e3f32-77a2-43a3-860f-4ebd2fb740a3 - Jani Kaaron kolumni: Tuotetaanko ruokaa liikaa? (Luonnonvarakeskus) https://www.luke.fi/jani-kaaron-kolumni-tuotetaanko-ruokaa-liikaa/
- Kolumni: Kasvisruokakeissi on vihollisen katala juoni (Ammattisotilas-lehti)
https://www.ammattisotilas.fi/asl/lehdet/5_2018/vihollisen_katala_juoni
Ruokaneuvottelut
Kuvitelkaa, että kunnassanne pohditaan uutta joukkoruokailustrategiaa. Tavoitteena on linjata minkälaista ruokaa kunnan joukkoruokailuissa tulevaisuudessa tarjotaan, jotta ruokailuissa voidaan täyttää kestävän ruuan kriteerit. Neuvotteluun on kutsuttu mukaan kestävää ruokajärjestelmää eri näkökulmasta tuntevia asiantuntijaosallistujia.
Luokka jaetaan 6:een ryhmään ja kukin ryhmä nimetään yhden näkökulman asiantuntijaksi. Asiantuntijaryhmät edustavat seuraavia näkökulmia:
- ekologisen ruuantuotannon asiantuntijat
- eläinten hyvinvoinnin asiantuntijat
- terveellisen ruuan asiantuntijat
- työntekijöiden oikeuksia globaalisti puolustavat asiantuntijat
- kotimaista ruuantuotantoa ja omavaraisuutta puolustavat asiantuntijat
Kukin ryhmä valitsee keskuudestaan yhden edustajan neuvotteluun. Varsinaisessa neuvottelussa muut ryhmäläiset toimivat neuvottelijansa neuvonantajina. Ryhmät perehtyvät ensin omaan asiantuntijuusalaansa ja muodostavat kantansa neuvottelun pääkysymyksiin. Neuvottelu koostuu neljästä osiosta:
- Kuinka monta kasvisruokapäivää pidetään viikossa?
- Kuinka suuren osan ruuasta on oltava kotimaista?
- Kuinka suuren osan ruuasta on oltava reilusti tuotettua, esim. Reilun kaupan sertifikaatilla varustettua
- Minkälaiseen kompromissiratkaisuun neuvottelussa päästään?
Harjoituksen purku: Neuvottelun päätyttyä käykää siitä vielä purkukeskustelu.
- Minkälaisia huomioita teitte neuvottelujen kuluessa?
- Missä asioissa eri alojen asiantuntijoilla oli yhteisiä näkemyksiä?
- Missä asioissa eri alojen asiantuntijoilla oli eriäviä näkemyksiä?
- Ovatko kaikki neuvottelun tulokseen tyytyväisiä?
- Miten voitte hyödyntää neuvottelussa oppimianne asioita oikeassa elämässä?
- Millaista muuta kosketuspintaa neuvottelulla on oikeaan elämään? Missä tilanteissa/ organisaatioissa vastaavia neuvotteluita käydään kunnassanne?
Harjoituksen kokonaiskesto: 90–120 min. Taustamateriaalit voit halutessasi ottaa käyttöön täältä.
Dokumentin vaikuttamiskeinot
Katsotaan Cowspiracy -elokuvan tiivistelmä (15 min.) YouTubesta ja mietitään millaisia vaikuttamiskeinoja siinä on käytetty. Entä millaisia ajatuksia ja tunteita dokumentti herättää?
Samantyyppisen harjoituksen voi toteuttaa myös mm. ruoka-aiheisista vlogeista, joita oppilaat voivat itse etsiä.