
Kuva: Andrew-M-Whitman/ flickr.com
Ruoka on valtavan monialainen ilmiö. Tässä Open ruokaoppaan kuvataiteen oppiaineen tekstissä tarjotaan opettajalle ajatuksenruokaa joistakin vastuullisen ruuan teemoista. Lisäksi pohditaan sitä, millä tavoin vastuullista ruokaa on käsitelty taiteessa sekä tarjotaan vinkkejä opetukseen. Ruuantuotannon ympäristöongelmia ja -ratkaisuja, eläinten oikeuksia, ihmisoikeuksia, sekä kulttuurisia ja taloudellisia kysymyksiä pohditaan tarkemmin muiden oppiaineiden teksteissä. Löydät sivustolta vaikka mitä uutta ja kiinnostavaa, sekä monia yhtymäkohtia eri oppiaineiden sisältöihin! Materiaali toimii siis hyvänä lähtökohtana myös monialaisen oppimisen suunnitteluun.
Voit siirtyä suoraan sinua kiinnostavaan aiheeseen klikkaamalla sisällysluettelosta haluamaasi otsikkoa. Voit käyttää sivustoa taustamateriaalina itsellesi, tai ohjata oppilaat tai opiskelijasi sopivan kohdan pariin. Sivun kuvia voit käyttää opetustarkoitukseen, kun mainitset kuvissa näkyvät lähteet käytön yhteydessä.
Inspiroivia hetkiä vastuullisen ruuan parissa!
Näkökulmia vastuulliseen ruokaan
Open ruokaoppaan tekoprosessissa päädyttiin siihen, että kuvataideopettajia hyödyttää eniten vastuulliseen ruokaan liittyvä pohdinta, josta he voivat itse jalostaa materiaalia opetuksessa käytettäväksi. Tätä tukee lista teoksista ja taiteilijoista, jotka ovat työssään käsitelleet vastuullisen ruuan tai kestävän ruuantuotannon kysymyksiä. Vaikka moni kuvataideopettaja ideoi tehtävänannot mielellään itse, on tässä materiaalissa kuitenkin myös joitakin opetuksessa valmiiksi hyödynnettäviä tehtäväideoita.
Alkajaisiksi käsitellään joitakin näkökulmia vastuulliseen ruokaan. Toivottavasti koet materiaalin hyödylliseksi ja se pääsee tavalla tai toisella käyttöön!
Vastuullinen ruoka taiteessa

Kestävän elämäntavan rakentaminen vaatii monilta osin luopumaan tutuista ja siksi turvalliselta tuntuvista ratkaisuista. Myös luovuus edellyttää epävarmuuden sietokykykyä, jota taiteen tekeminen voi opettaa. Taide voi antaa kokemuksia tilanteista, joita ei pystytä suunnitelmallisesti kontrolloimaan, eli se mahdollistaa sellaisten arjen tilanteiden harjoittelun, joissa valmiit ratkaisumallit eivät kelpaakaan. Samankaltaisessa toimintaympäristössä työskentelee myös maanviljelijä: hän joutuu jatkuvasti keksimään uusia ratkaisuja käyttäen luovuuttaan alati vaihtuvissa sääoloissa ja muissa toimintaympäristön muutoksissa.
Ruoka-aihetta käsitellään taiteessa lukemattomista näkökulmista ja tuhansissa ja taas tuhansissa taideteoksissa alkaen vaikkapa asetelmamaalauksen perinteestä ja päätyen esimerkiksi nykyperformanneihin, joissa keho, aistit ja syöminen ovat usein läsnä tavalla tai toisella. Ruokaa voidaan käsitellä myös monitaiteisista tai -tieteisistä tulokulmista käsin. Ruoka näkyy niin kantaaottavan taiteen kentällä kuin kauniisti asetelluissa ja kuvatuissa kuvissa ruokalehtien sivuilla ja instragram-postauksissakin.
Vinkkilista kuvataiteen opettajalle

Seuraavaan vinkkilistaan on koottu vinkkejä kuvataideopettajalle, kun aiot käsitellä opetuksessasi vastuullisen ruokaan, ruuantuotantoon ja kulutukseen liittyviä asioita.
- Kriittinen asenne kannattaa. Vastuullisen ruuan teemoista on olemassa valtavasti tietoa ja iso liuta myös virheellisiä käsityksiä. Tälle sivulle on koottu aiheesta sellaisia näkökulmia, jotka saattavat hyödyttää kuvataiteen opettajaa. Tarvittaessa kannattaa käyttää hyväkseen myös muita Open ruokaoppaan sivuja. Omiinkin käsityksiin on syytä suhtautua kriittisesti ja ohjata myös oppilaat tällaiseen toimintatapaan. Hyvä aloituspiste omien käsitysten tarkistamiseen on vaikkapa oppaasta löytyvä ruokamyyttien lista.
- Käykää rohkeasti arvokeskusteluja. Ruoka on nykyään tärkeä osa identiteettiämme ja vastuulliseen ruokaan liittyvät keskustelut saattavat helposti muuttua tulen polttaviksi. Se ei haittaa, vaikka keskustelujen moderointi voikin tuntua opettajasta haastavalta. Etsikää tietoa yhdessä ja pohtikaa asioita monelta kantilta. Säilyttäkää maltti ja pyrkikää dialogiin.
- Opetelkaa mainoskriittisyyttä. Ruokaa mainostetaan paljon ja siksi on tärkeää, että osaamme tulkita mainosten viestejä ja niiden alle piiloon jääviä ruokafaktoja. Vastamainosten tarkastelu ja tekeminen on yksi erinomainen metodi aiheen harjoitteluun.
- Vaikuttakaa käytännössä. Ruoka-aihe tarjoaa lukuisia käytännön vaikuttamismahdollisuuksia. Tarttukaa tilaisuuteen ja harjoitelkaa taiteen tarjoamia vaikuttamiskeinoja myös ruoka-aiheen parissa.
- Tehkää yhteistyötä. Opas tarjoaa mainioita kosketuspintoja monien eri oppiaineiden yhteisopetukseen. Vinkkaa oppaasta kivalle kollegalle ja miettikää, mitä asioita voisitte opettaa yhdessä.
Inspiroivia hetkiä vastuullisen ruuan parissa!
Tehtäväideoita
1. Virtuaalivierailu Valokuvataiteen museoon
Valokuvataiteen museossa oli vuonna 2017 ruoka-aiheinen näyttely osana Poliittisen valokuvan festivaalia. Osa näyttelyn kuvista on edelleen esillä museon sivulla: https://www.valokuvataiteenmuseo.fi/fi/nayttelyt/ruoka Tutustukaa kuviin ja tehkää valintanne mukaan myös niihin liittyviä tehtäviä: https://www.valokuvataiteenmuseo.fi/sites/default/files/inline-attachments/2017-05/2017_pvf_ruoka_oppimateriaali.pdf
2. Tutustutaan eläinsuojelutoimijoihin
Tutustukaa erilaisiin tuotantoeläinten eläinsuojelutoimintaa tekeviin tahoihin niiden nettisivujen kautta. Etsikää sivuilta kunkin toimijan toiminnan pääasiallinen tarkoitus, sekä tapoja, joilla taho toteuttaa tavoitettaa (eli mitä taho käytännössä tekee). Laatikaa löytämienne tietojen pohjalta mainosjuliste valitsemallanne toteutustekniikalla. Sopivia tahoja ovat esimerkiksi Eläinten hyvinvointikeskus, Eläinsuojelukeskus Tuulispää, Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto SEY ry, Animalia ja Oikeutta eläimille.
Vinkki! Valmiista mainoksista kannattaa vinkata niitä edustaville tahoille. Tahot voivat olla kiinnostuneita julkaisemaan mainoksen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa!
3. Kriittiset valokuvat ja videot
Ostopäätösten tai muun kuluttajavaikuttamisen lisäksi myös ravisuttava ja hauska teos voi olla oiva vaikuttamisen tapa. Etsitään yhdessä kriittistä ruoka-aiheista kuvastoa taiteen kentältä. Liikkeelle voi lähteä esimerkiksi tämän sivun esimerkkitaitelijoista. Keskustellaan teoksista yhdessä. Mitä ajatuksia teos herättää? Minkä viestin teoksen tekijä tuo esille, käykö se selvästi ilmi? Näkyykö teoksessa mainosten elementtejä tai tehokeinoja? Mitä? Onko teos onnistunut?
4. Suunnittele kouluun kasvimaa
Koulukasvimaa voi olla erinomainen apuväline koulun ruokakasvatuksessa ja puutarhan visuaalinen suunnittelu istuu kuvataiteen tunnille hienosti. Aluksi voitte inspiroitua erilaisista koulupuutarhoista vaikkapa tällä sivulla: https://puutarhakasvatus.fi/blogi/suomalainen-koulupuutarha-−-siis-mika/ ja toiminnasta kokonaisuudessaan täällä: https://puutarhakasvatus.fi/taidekasvatus-koulupuutarhassa/
Täältä löydätte ohjeet nopeaan suunnitteluprosessiin: https://puutarhakasvatus.fi/ymppi/aktiivinen-kansalainen-perustaa-puutarhan/
Puutarhakasvatus.fi -sivusto tarjoaa lisää vinkkejä puutarhan perustamiseen ja hoitoon.
5. Suunnittele viihtyisä kanala
Suunnittele viihtyisä kanala seuraavien tietojen perusteella. Kana viihtyy kanalassa, jos siellä on:
- paljon tilaa
- seinällinen ja katollinen munintapesä, jonka sisällä on lähes pimeää ja jossa on esimerkiksi heinillä tai puruilla pehmustettu pohjaorsia, joille kana voi lennähtää yöksi nukkumaan
- lattialla kerros kutterinpurua tai oljen ja turpeen sekoitusta
- aina kalkkia ja soraa saatavilla omissa astioissaan
- puhdasta juomavettä sekä sisällä että ulkona
- mukavaa puuhasteltavaa sisätiloissa, kuten kokonaisia keittämättömiä kaalinpäitä, lanttuja ja sokerijuurikkaita nokittavaksi ja kokonaisia heinä- tai olkipaaleja tongittaviksi
- mahdollisuus päästä ainakin keväästä syksyyn ulkoilualueelle, jossa on näkösuojia, kuten puita tai pensaita
- tuttuja kavereita. Kanoja on oltava ainakin kaksi ja kanojen viihtyvyyttä parantaa, jos parvessa on myös kukko.
- Kana viihtyy pienessä parvessa ja väljissä tiloissa.
Harjoitus on poimittu SEY:n Tervetuloa kanalaan -materiaalista (s.16).
https://www.sey.fi/images/pdf/sey_kanaopas_lr.pdf
6. Mitä mainokset kertovat?
Mainoksilla yritetään vaikuttaa meihin monin tavoin. Etsitään ruoka-aiheisia mainoksia ja pohditaan seuraavia kysymyksiä: Pidätkö mainoksesta? Mitä mainos pyrkii meille sanomaan (suoraan tai ns. rivien välistä)? Minkälaisia keinoja mainoksessa käytetään viestin välittämiseen? Miten mainos liittyy keskusteluun vastuullisesta ruuasta?
7. Vastamainostyöpaja
Ruokaa mainostetaan paljon ja siksi on tärkeää, että osaamme tulkita mainosten viestejä ja niiden alle piiloon jääviä ruokafaktoja. Vastamainosten tarkastelu ja tekeminen on yksi erinomainen metodi aiheen harjoitteluun. Valmiit materiaalit ja askelmerkit ruoka-aiheisen vastamainostyöpajan vetämiseen löydät täältä (kohta 6): https://openruokaopas.fi/ruoka-mediassa-opekoulutuksen-antia/

8. Dokumentin vaikuttamiskeinot
Katsotaan Cowspiracy -elokuvan tiivistelmä (15 min.) YouTubesta ja mietitään millaisia vaikuttamiskeinoja siinä on käytetty. Entä millaisia ajatuksia ja tunteita dokumentti herättää?
Samantyyppisen harjoituksen voi toteuttaa myös mm. ruoka-aiheisista vlogeista, joita oppilaat voivat itse etsiä.
9. Vastamainontaa kevyemmin
Tutustukaa oheiseen vastamainosgalleriaan, eli erilaisiin ruoka-aiheisiin vastamainoksiin. Katselkaa vastamainoksia ensin kaikessa rauhassa. Valitkaa sitten yhteiseen tarkasteluun esim. 3 vastamainosta ja pohtikaa niitä niiden avulla seuraavia kysymyksiä:- Mitä tuotetta tai brändiä vastamainoksessa on muunneltu?
– Mitä valittu vastamainos pyrkii meille viestimään (suoraan tai ns. rivien välistä)?
– Minkälaisia keinoja valitussa vastamainoksessa käytetään viestin välittämiseen?
– Miten valittu vastamainos liittyy keskusteluun vastuullisesta ruuasta?
– Pidätkö valitusta vastamainoksesta? Miksi, miksi et?
Lopuksi voitte keskustellen valita mielestänne parhaan vastamainoksen.