Koulupuutarhakoulutuksen antia
Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry yhteistyökumppaneineen järjestää syksyllä monipuolisia ruoka-aiheisia koulutuksia yläkoulun ja lukion eri oppiaineiden opettajille. Koulutusten jälkeen koulutusmateriaalit julkaistaan Open ruokaoppaan sivuilla kaikkien kiinnostuneiden käyttöön.
Koulutussarjan ensimmäinen koulutus järjestettiin Helsingissä, ihanalla Kumpulan koulukasvitarhalla perjantaina 6.9.2019. Seuraavassa on esitelty koulutuspäivän ohjelma ja sisällöt. Voit hyödyntää materiaaleja vapaasti.
Vastuullisen ruuan sanasto
Ruokaan ja ruuantuotantoon liittyy paljon erityissanastoa. Jo itse maataloutta kuvataan monin sanoin. Maatalouden ohella puhutaan maanviljelystä, ruuantuotannosta, kasvinviljelystä, kotieläintuotannosta ja maatalousyrittäjyydestä. Iso osa maatalouden sanastosta on meille monelle arjessa jo melko vierasta. Kun soppaan lisätään koko ruokajärjestelmä ja sen kestävyyttä kuvaava sanasto, on moni ihan hukassa. Oheiseen sanastoon on kerätty 10 vastuulliseen ruokaan ja kestävään ruuantuotantoon keskeisesti liittyvää sanaa selityksineen.
Vastuulliset ruokavalinnat vaativat tietoa ja osaamista
Ruokavalinnat ovat hyvin henkilökohtainen asia ja moni suhtautuu karsastaen ulkopuolisten neuvoihin siitä, mitä pitäisi tai ei pitäisi syödä. Oman toiminnan ja ympäristön kannalta olennaista olisi olla hyvin tietoinen siitä, miten kuluttamamme ruoka tuotetaan ja minkälaisia ovat ruokaan liittyvät arvomme. Vasta sen jälkeen voimme tehdä tietoisia ja hyvin perusteltuja päätöksiä ruokalautasemme sisällöstä.