Open ruokakoulutusten antia

Biologian ja maantieteen opettajien liitossa on puhuttu syksyllä 2019 erityisen paljon ruuasta – samoin kuin julkisessa keskustelussa muutenkin. Syyskuussa julkaisimme vastuullisen ruuan kysymyksiä laajasti käsittelevän opettajille suunnatun Open ruokaopas -nettisivuston ja sen jälkeen olemme kouluttaneet yli 150 eri oppiaineiden opettajaa samoista teemoista. 

Opetushallituksen rahoittamissa opettajien täydennyskoulutuksissa ruoka-aiheista on keskusteltu monipuolisesti erityisesti toiminnallisen opetuksen näkökulmasta. Lämpimät kiitokset vielä innokkaille osallistujillemme, sekä koulutusten yhteistyökumppaneille!

Koulutuksissa tehtiin vastamainoksia, lehtirunoja ja lapiotestejä, purettiin ruokamyyttejä, käytiin navettavierailulla ja tehtiin monenlaisia pienempiä pedagogisia harjoitustehtäviä. Osin vaikeistakin käsitellyistä aiheista huolimatta tunnelma koulutuksissa oli innostunut ja positiivinen ja menoa ja meininkiä riitti. Palautteiden perusteella koulutukset ovat olleet antoisia ja monet kokivat ne mukaviksi ja hyödyllisiksi. Monenlaisia oivalluksia syntyi sekä aiheiden käsittelystä koulussa, että ruokaan liittyvistä asiakysymyksistä. 

Toisaalta koulutuksissa huomattiin toistuvasti, että aiheet eivät ole helppoja. Erilaiset ruuan vastuullisuuteen liittyvät teemat aiheuttavat monenlaisia tunteita meissä aikuisissakin. Kokonaisuus on hyvin moniulotteinen, eikä siihen liittyviä näkökulmia ole aina helppoa omaksua tai pitää esillä opetuksessa. Eläinten oikeuksien kaltaisten aiheiden käsittely sensitiivisesti, mutta rehellisesti on opettajalle haastavaa, eikä koulupuutarhatoiminnan kaltaisten hyvien ideoiden toteuttamiseen aina ole aikaa, voimia ja muita resursseja.

Monenlaista tukea ja hyviä materiaaleja on kuitenkin tarjolla. Vaikka et olisi päässyt mukaan koulutuksiin, on koulutusten materiaalit julkaistu kaikkien kiinnostuneiden käyttöön. Löydät koulutusten materiaalit tehtävineen seuraavista linkeistä, tervetuloa selailemaan!

Toiminnallista oppimista kestävän ruuantuotannon ja kulutuksen kysymysten parissa -koulutus:
https://openruokaopas.fi/toiminnallista-ruokaoppimista-koulutuksen-antia/

Koulupuutarhassa ruuantuotannosta opitaan itse tekemällä -koulutus:
https://openruokaopas.fi/koulupuutarhakoulutuksen-antia/

Ruoka mediassa -koulutus:
https://openruokaopas.fi/ruoka-mediassa-opekoulutuksen-antia/

Ruoka eettisenä kysymyksenä -koulutus:
https://openruokaopas.fi/ruoka-eettisena-kysymyksena-opekoulutuksen-antia/

Ruoka ympäristökysymyksenä -koulutus:
https://openruokaopas.fi/ruoka-ymparistokysymyksena-opekoulutuksen-antia/

Kiitos koulutusten aktiivisille osallistujille, toivottavasti sinäkin koet materiaalit hyödyllisiksi!

Ps. Näillä näkymin koulutuksia ei valitettavasti ole tulossa enää lisää. Lisätietoa koulutuksista ja materiaaleista antaa projektikoordinaattori Pinja Sipari (pinja.sipari at bmol.fi)

Open ruokaopas kertoo vastuullisesta ruuasta ja kestävästä ruuantuotannosta sinun oppiaineesi näkökulmasta. Sivuston on toteuttanut Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry.